Taping – kinesiotaping

Taping

Taping wordt gebruikt om een getraumatiseerd gewricht tijdelijk te immobiliseren en zodoende te ontlasten zodat beschadigde structuren (kapsel, gewrichtsbanden) zich kunnen herstellen. Met taping is er in tegenstelling tot het aanbrengen van een gips nog beperkte mobiliteit mogelijk en zullen spieren ook veel minder snel atrofiëren of wegkwijnen. Dit maakt dat de revalidatieperiode meestal korter is dan na gipsimmobilisatie

Kinesiotaping

Kinesiotaping is een methode om spieren te omzwachtelen (te tapen) Deze methode die in Japan werd ontwikkeld, wordt in de sport en in medische beroepen toegepast.
De gebruikte tape is, anders dan traditionele sporttape, rekbaar. Deze rekbaarheid bedraagt ca. 140%, is daarmee vergelijkbaar met die van de huid.. Zo worden de spieren niet vastgezet, maar kunnen vrij bewegen, zonder dat zij meer kunnen uitrekken dan gewenst is.
Kinesiotaping kan vijf verschillende fysiologische systemen beïnvloeden, te weten huid, , fascie of bindweefsel , lymfe , spieren en gewrichten. Door middel van het aanpassen van de richting en rek op de Kinesio Tape kunnen deze systemen worden beïnvloed.

Taping en kinesiotaping