Relaxatietherapie bij diverse spanningssyndromen en hyperventilatie

Relaxatietherapie bij diverse spanningssyndromen en hyperventilatie

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een veelvoorkomend verschijnsel. De één heeft er tijdelijk last van (acute hyperventilatie). De ander loopt vast in een vicieuze cirkel van vage, soms vreemde klachten, gedomineerd door angst en paniek. Hyperventilatie kan hoe dan ook het leven behoorlijk beheersen. Chronische hyperventilatie ontstaat doordat het lichaam onder chronische stress functioneert.
Hyperventilatie kenmerkt zich door een opgejaagde ademhaling, sneller en dieper ademen. Je hebt het gevoel van niet genoeg lucht binnen te krijgen. Dit kan je plotseling overvallen. Hyperventilatie doet zich ook voor in een subtielere vorm. Je hyperventileert dan eigenlijk voortdurend (chronische hyperventilatie). Soms zonder dat je het direct bemerkt. De klachten zijn: duizelig, misselijk, flauwvallen, tintelingen aan vingers en mond, pijn borst, … Hyperventilatie kan heel beangstigend zijn, een beetje het gevoel van een hartaanval. Dit zorgt voor paniek, zodat mensen beginnen naar dokters te lopen en onderzoeken laten doen. Ze voelen zich vaak gefrustreerd door onbegrip en misdiagnose. Je hebt acute (10%) hyperventilatie die in aanvallen voorkomt en chronische (90%) hyperventilatie.
Hyperventilatie is beslist een ongevaarlijk verschijnsel. Het richt ook geen fysieke schade aan. Dat maakt hyperventilatie niet minder hinderlijk. Het kan je sterk belemmeren in je dagelijkse activiteiten.
Hyperventilatie kan heel goed behandeld worden en heeft een heel hoog succespercentage! Een relaxatietherapeut leert je juist te ademen, leert je teaarden en je draagkracht te vergroten, alsook je stressniveau te minderen.